GÁLLOK: HJÄLP OSS ATT STOPPA GRUVAN!

Ge en gåva
Skapad av:
Naturskyddsföreningen
Samlar in till:
GÁLLOK: STOPPA GRUVAN!

GÁLLOK: HJÄLP OSS ATT STOPPA GRUVAN!

UPPDATERING KRING INSAMLINGEN!

På mindre än en vecka nådde vi målet 400 000 kr! Naturskyddsföreningen har därmed bättre förutsättningar för att göra det som behövs för att stoppa gruvan i Gállok (Kallak). Stort tack till alla som bidragit <3

Vad händer nu?
Vi kommer fortsätta bilda opinion och påverka lokalt, regionalt och nationellt, för att rädda den värdefulla natur som hotas i och med gruvan.

Som miljöorganisation har Naturskyddsföreningen rätt att överklaga, vilket vi också kommer överväga. Vi håller er naturligtvis uppdaterade när vi beslutat om, när och hur det i så fall ska göras.

Det går fortfarande att stödja insamlingen.

Regeringen ger det brittiska företaget Beowulf Mining tillstånd att gå vidare med sin plan på att öppna en gruva i Gállok (Kallak) i Jokkmokk. En gruva som skulle innebära permanenta skador på miljön i det känsliga området och stora negativa konsekvenser för rennäringen.

Med beskedet är det tydligt att regeringen låter kortsiktiga ekonomiska intressen gå före miljöhänsyn och samiska rättigheter. Dessutom ignoreras de högljudda protester och den tunga kritik som framförts av myndigheter, miljörörelsen, Svenska kyrkan, FN, flera civilrättsliga organisationer – och inte minst de samebyar som berörs allra mest. Allt för en gruva med relativt låga järnhalter och kort livslängd.

Det stämmer att Sverige behöver mineraler för den hållbara omställningen. Men planerna i Gállok gäller brytning av järnmalm, som varken är en bristvara eller en kritisk metall för att ställa om till ett fossilfritt samhälle. Vi kan inte rädda naturen och miljön genom att förstöra den.

Men än är inte sista ordet sagt!

Med den här insamlingen vill vi möjliggöra Naturskyddsföreningens fortsatta opinions- och påverkansarbete för att rädda den värdefulla natur som nu hotas. Med din hjälp kommer vi fortsätta verka lokalt och regionalt för att gruvan inte ska bli verklighet. Som miljöorganisation har Naturskyddsföreningen rätt att överklaga, vilket vi också kommer överväga.

Bidra till insamlingen eller starta en egen och sprid ordet vidare!
Tack <3

Foto: Tor Tuorda
Utsikt över Gállok och Lilla Lule älv från berget Átjek.

Ge en gåva
432 288 kr
0 Dagar kvar

Senaste aktivitet

• Emilia Schneider Emilia Schneider donerat 200 kr

Regeringen borde inte skada miljön när de hela tiden håller på att prata om fler klimatåtgärder. Det är mycket upprörande att de tillåtit en gruva i Gallok trots så mycket kritik.

• Joakim K Joakim K donerat 100 kr

• Titti Rudbäck Titti Rudbäck donerat 300 kr

• Kerstin Riblom Kerstin Riblom donerat 500 kr

Denna fruktansvärda våldtäkt får absolut inte ske i girighetens namn.

• Kåre Gustafsson Kåre Gustafsson donerat 300 kr

• Yvonnie Lövgren Yvonnie Lövgren donerat 500 kr

Värnar om vår natur, allt mer tas ifrån oss , djuren förlorar sina hem och vi förlorar våra liv.

• Dick Sandberg Dick Sandberg donerat 500 kr

• Lisa  Strömberg Lisa Strömberg donerat 500 kr

Ge samerna rätt till sin verksamhet och värna om naturen.

Skydda naturen i Gallo

• Nils Henrik Ulin Nils Henrik Ulin donerat 300 kr

Bra jobbat! Vi behöver orörd natur, inte fler gruvor o grejer

• Anders Kroon Anders Kroon donerat 300 kr

Stöd samerna.

• Jenny Schinkler Jenny Schinkler donerat 500 kr

• Kerstin  Svanberg Kerstin Svanberg donerat 300 kr

Stoppa denna helt onödiga gruva. Rädda världsarvet Laponia.

• Anna Lundquist Anna Lundquist donerat 300 kr

• Eva Helgesson Eva Helgesson donerat 500 kr

• Ulf  Glad Ulf Glad donerat 300 kr

• Ulla Hellström Ulla Hellström donerat 100 kr

För att stödja samernas rätt

• Stefan  Alf Stefan Alf donerat 300 kr

" när det sista trädet är fällt, den sista fisken fångad och den sista floden förgiftad, då först kommer människan att inse, hon kan inte äta PENGAR " Cree-indianskt ordspråk.

• Anonym användare Anonym användare donerat 300 kr

Gruvan är orättfärdig och behövs inte. Allas vår miljö mår mycket bättre utan denna gruva.

• Mattias Larsson Mattias Larsson donerat 500 kr

• Katarina Elander-Alberts Katarina Elander-Alberts donerat 100 kr

Jag vill samerna ska få behålla sin mark/betesmark. Kämpa på!

• Anonym användare Anonym användare donerat 500 kr